במנוע היונדאי / קיה שלנו יש מספר אטמים ומחזירי שמן הנזקקים מדי תקופה לריענון. לרוב, אורך החיים הממוצע שלהם יהיה כ10/15 שנה מיום יציאתם ממפעל הייצור או לחילופין – ברגע שבעל הרכב או מי מטעמו אשר מילא שמן מנוע בכמות העולה על המקסימום ובכך – נפרץ מחזיר השמן או פקק האטם. ברוב המקרים, החלפת מחזיר שמן או אטם דורשת פירוק של מכלולים רבים וזאת רק למען החלפת חלק שעולה פרוטות כמקורי ועיקר ההוצאה הינה בגין העבודה המתבצעת מסביבו. במדריך זה, אסביר כיצד לבצע החלפה של פקק אטם לגל זיזים (קאמשפט בלעז) במנוע G4EA של hyundai / KIA. וגם בונוס – ניקוי קליל של גל הזיזים ומכסה השסתומים.
מה זה אומר? לחצו כאן להסבר
לפני הכל
איך הכל התחיל? מיקום הדליפה מפקק גל הזיזים די נסתר מהעין, מיקומו – מאחורי הברקט אליו מחוברים הקויילים וחוטי ההצתה למנוע. רק לאחר הזזת חוטי ההצתה, היה ניתן לראות סימני שמן טריים אשר מעורבבים עם הרבה אבק. בדרך כלל נזילות שמן מגיעות לידי ביטוי על רצפת החניה, כאשר הרכב עומד זמן מה והשמן נוזל מטה. אך במקרה זה, תחת המכלול ממנו דולף השמן, נמצאת תיבת ההילוכים האוטומטית במכונית, מה שגרם במצב זה לנזילת שמן על ראש הגיר, אך היות שמדובר בטמפרטורה גבוהה בגוף הגיר, השמן היה מתייבש עוד בטרם היה מגיע לרצפת החניה. במקביל, נרשמה צריכת שמן גבוהה מאוד (כ-120 מ"ל לשבוע). מכאן הובן שכדאי לבצע את התיקון בהקדם.

מקט"ים וכלים נדרשים
- החלק העיקרי הנדרש החלפה במקרה זה, הינו פקק אטם הקמשאפט, על פי מערכת המקט"ים של יונדאי / קיה, מדובר בפקק אטם שמספרו: 22327-35504. הפקק הנ"ל חולק רכבים ומנועים רבים של יונדאי וקיה ומדובר בגרסה רביעית של אותו הפקק. מה זאת אומרת? במספר רב של חלקי חילוף, היצרן משפר מפעם לפעם את המוצר, המספר הקטלוגי נשאר אך הסיומת משתנה בספרה האחרונה. לדוגמא, כאשר יצאה המכונית שלי מהיצרן, הפקק היה תחת מק"ט 22327-35500, ועם השנים השתנה לסיומת 1, 2 ,3 וכיום עומדת על 4. כך שהגרסה הרלוונטית המסתיימת 4 הינה הנדרשת לביצוע התיקון במכוניתנו. עם זאת, אם תחפשו סיומת 0 באתר החלפים הקוריאני KORPAS לדוגמא, תוכלו לרכוש גם את המקורי, ההבדלים בניהם – בסיומת 0 ישנה בליטה קטנה על גבי מסגרת האטם ואילו בסיומת 4, המסגרת חלקה לכל רוחבה.
- לשם החלפתו של הפקק אטם קאמשפט, נצטרך לבצע פתיחה של מכסה השסתומים. אם עבר זמן רב מאז החלפת אטם מכסה השסתומים, זו הזדמנות נהדרת להחליפו גם כן, ב made in korea נכתב בעבר מדריך העוסק בהחלפה זו. – קישור. מק"ט המתאים למנוע G4EA הינו: (22441-22012) – GASKET-ROCKER COVER.
כלים נדרשים
- מפתח T 10 מ"מ
- מפתח פתוח 10 מ"מ
- מפתח רצ'ט 10 מ"מ
- מפתח רצ'ט 12 מ"מ
- פלייר שפיץ
- מגבות נייר
- מברשת מתכת רכה או פלסטיק.
- מברג פיליפס
- תרסיס לניקוי מנוע / קרבורטור
- מגבות נייר סופג
- דבק סיליקון עמיד בחום של victor reinz או loctite
מתחילים!


את תחילת העבודה נתחיל בניתוק צינורות הנשם ממכסה השסתומים. את הצינור הימני בפינת המכסה ננתק באמצעות שפיץ פלייר על הקליפס הקפיצי המהדק אותו ובאמצעות היד השניה נמשוך אותו בעדינות החוצה. את הצינור שסתום השני, שסתום ה PCV הנמצא בחלקו המרכזי אחורי של מכסה השסתומים ננתק ממקומו במשיכה קלה.



לאחר שניתקנו את צינורות הנשם וה PCV מראש השסתומים, נפתח באמצעות מפתח T10 MM את שמונת הברגים המהדקים את המכסה לגוף המנוע.

לאחר שהסרנו את הברגים, נסיר בזהירות את הקליפסים הנושאים את צינור החיווט של חיישן הטמפרטורה ממקומם, ולאחר מכן נפתח באמצעות מפתח פתוח 10 מ"מ את שני הברגים הסוגרים את מכסה הפלסטיק של רצועת התזמון מצד שמאל של המנוע. (כאשר אנחנו מולו)


שימו לב להפריד את הברגים של מכסה רצועת התזמון מהברגים של מכסה השסתומים, התבריג זהה אך האורך בורג שונה.


בשלב זה נסיר את מכסה השסתומים ממקומו, לנגד עינינו נראה את גל הזיזים (הקאמשפט) והנדנדנים שמעליו "הפסנתר" כפי שנהוג בפי אנשי המקצוע.

כעת, באמצעות מפתח רצ'ט 12 מ"מ, נפתח בעדינות את הברגים המהדקים את המכלול לגוף המנוע.

כעת, לאחר ששחררנו את הברגים ממקומם. ניגש אל מכסה השסתומים אותו שמנו בצד, בזמן זה, נרסס לתוכו באמצעות תרסיס ניקוי על מנת שנסיר משקעים ובוצה שהצטברה במשך השנים. במידה ותרצו ללכת שלב אחד קדימה, תוכלו באמצעות מברג פיליפס לפרק את הפחית היושבת בתוך מכסה השסתומים ולבצע ניקוי ספציפי עבורה באמצעות מברשת ניקוי.

במידה והפחית המוברגת למכסה ראש השסתומים מלוכלכת בשמן שרוף ברמה שלא ניתנת לניקוי , מק"ט רכישה לחדש 22402-02401.
במקביל, כאשר פרקנו את הפחית השטוחה, נוכל לרסס מנה יפה של תרסיס ניקוי לתוך פנים מכסה השסתומים ונשרה אותו מעט ולאחר מכן נשטוף אותו ונייבש היטב.

נחזור כעת למכונית, לאחר שפתחנו את הברגים המהדקים את הפסנתר נדנדים לראש המנוע, ננתק בזהירות את מחבר חיישן הקאמשפט ממקומו. השליפה הינה באמצעות לחיצה על הקליפס מתכת ומשיכה כלפי מעלה.


בשלב זה נרים את הפסנתר ממקומו, יש להחזיקו בצורה בה יושב במנוע, אין להפוך, שימו לב כי יש מרימים (ליפטרים) אשר יושבים על הזרועות ועלולים ליפול. כעת נוכל לבצע ניקוי באמצעות תרסיס ניקוי קרבורטורים גם למכלול זה. בנקודות בהן יש הצטברות של שמן שרוף (בוצה) ניתן לנקות באמצעות מברשת פלסטיק קשיחה או מתכת עדינה.
כמו כן יש לשים לב כי בחלק בו יושבים הברגים שפרקנו (ברגי 12) יש מעין צינורות היושבות בתוך החורים, חלקם יכולים להיות מחוברים לראש השסתומים ואלו חלקם יכול להיות שיהיו צמודים לפסנתר, יש להקפיד שכולם קיימים ולא יצאו ממקומם.

כעת, נשלוף ממקומו את פקק אטם הקאמשפט הישן וננקה היטב את החצי עיגול שהאטם יושב בתוכו. יש לנקות היטב, מומלץ באמצעות תרסיס וניגוב מהיר עם מגבת נייר.




בשלב זה, לאחר שהעמדנו את האטם החדש במקומו בקשת בה יושב לאחר שניקינו היטב, ניגש לצד השני של גל הזיזים, שם נראה מחזיר שמן הנמצא על גלגל השיניים הגדול עליו מונחת רצועת התזמון, יש להקפיד היטב לפני החזרת הקאמשפט למקומו, כי המחזיר שמן יושב במקומו בצורה ישרה וטובה.



כעת, ניקח את הפסנתר לאחר שסיים להתייבש מהניקוי שביצענו קודם, נחזיר אותו למקומו.
שימו לב, כי מאחר והפסנתר מורכב מנדנדים ובניהם קפיצים, ישנו סיכוי שתחושו כי הפסנתר התארך בכמה ס"מ ביחס למנוע. הרעיון הינו לדחוף מצד ימין לצד שמאל את הגוף, דהיינו מצד מיקום חיישן הקאמשפט לצד של גלגל רצועת התזמון ולהכניסו למקומו.
בעת ההנחה, שימו לב כי אותם צינורות עליהם דברנו קודם – טרם הניקוי, נדרשים להכנס למקומם חזרה, עם הברגת הברגים במקומם (12 מ"מ) הם ייכנסו למקומם כנדרש.

את הברגים נסגור בהצלבה, מקצה לקצה ומקביל, למהדרין בנינו יש להדק בעוצמה של כ-25 ניוטון לכל בורג. בשלב זה גם נבריג את שני ברגי ה- 10 מ"מ אשר שייכים לנקודת החיישן בצד ימין.
כעת, לקראת סיום, יש למרוח שכבה דקה של סיליקון עמיד בחום על איזור הקשתות, בצד של החיישן מימין ובצד של גלגל רצועת התזמון משמאל. במידה וזיהיתם נקודת חולשה בה היתה הזעה, ניתן למרוח גם שם לכל מקרה. ולסיום. יש להניח את מכסה ראש השסתומים לאחר שוידאנו שהגומית אטם נקיה ויבשה. את הברגים של המכסה (10) מ"מ נסגור אף אותם בהצלבה , ימין מול שמאל, שורה עליונה במקביל לתחתונה.
כמו כן יש לחבר את שתי הצינורות שניתקנו בתחילה יש לחבר למקומם.
שימו לב: לא להניע את המכונית לפחות שעה וחצי, על מנת שיהיה מספיק זמן לדבק הסיליקון להתייבש.

כעת, לפני שנניע את המכונית, נבדוק את מפלס השמן במנוע. במידה ויש חוסר יש להשלים. חשוב לוודא כי הבדיקה מבוצעת בחניה מפולסת היטב, לא בירידה או עליה וזויות למינהן.
לאחר שבדקנו מפלס שמן, נניע את המכונית וניתן לה לעבוד לפחות כ15 דקות במצב PARKING, נעקוב אחר מכסה אטם הקאמשפט ונוודה כי אין נזילות ממנו יותר. בהמשך ממליץ לבצע בדיקה כל יום יומיים של נסיעה לבדוק שאין חדש והכל יבש ותקין.
לאחר שנבדק לאורך מספר פעמים ונראה כי הכל יבש, ניתן לבצע ניקוי של שאריות השמן שדלפו במשך השמן על גוף תיבת ההילוכים הנמצאת תחתיו.
סיימנו.
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.
כמה מחזירי שמן יש בסך הכל ביונדאי גטס 2003?
בהנחה ומדובר במנוע G4EA 1341 סמ"ק בצד ימין (צד הרצועות) יש שניים, בצד שמאל יש פקק אטם (המוצג במאמר זה) ולמטה יותר עוד מחזיר שמן גדול בין הגיר למנוע.