עד השנים האחרונות היה נהוג בקרב יצרני המכוניות להתקין נורות איתות בחלק הקדמי , בכנף הקדמית לצד הדלת הקדמית ובחלק האחורי. במכוניות מסוימות (יצרנים אמריקאים לדוגמא) היו אף מוסיפים נורת איתות בכנף האחורית. אך עם התקדמות העיצוב הוסרה מנורת האיתות מהכנף הקדמית לעבר מראת הצד המותקנת בדלת. בחלקן בצורת סרט נורות לאורך גוף המראה ובחדישות יותר בצורת נורה בקצה גוף המראה. במכוניות יוקרה לעיתים ניתן לראות את המאותת מובנה בתוך המראה ובמדריך זה נסביר כיצד לבצע התקנה כזאת במכוניתכם. המדריך בוצע ביונדאי אך תואם לרכבים רבים נוספים.
ולפני הכל
בתעשיית הרכב אימצו באהבה את עולם תאורת ה LED, אמינות ואורך חיים גבוה, עלויות זניחות ביחס לנורות הלהט שהיו נהוגות במהלך השנים ויתרה מכך, יכולת עיצוב גמישה בהרבה יותר ממה שהיה עד כה. תאורת לד נכנסה היטב בלוחות השעונים של מכוניתנו, כפתורי המכוונים בקונסולות השונות ואף בנורות האחוריות במכוניות החדישות. במקרה בו כעת אנחנו עוסקים – נורות האינדיקטור – (וינקרים בשפת העם) נכנסו אף לשם ה LED בצורות שונות. עצם יכולת העיצוב הקלילה הביאה לשילובם בגוף המראה, ובשל גמישות העיצוב הצליחו להביא לתוצאת גימור בזויות ולפי הצורה של גוף המראה העגלגל בד"כ. בחלק מהמראות המאותת יהיה לאורך חלקו הקדמי של גוף המראה ובחלק מסוים כנורה בקצה הגוף. במכוניות מסוימות שולב המאותת בגב המראה, זאת אומרת שבעת תפעול המאותת – יידלקו בתוך המראה עצמה אורות בהתאם. במדריך זה נסביר כיצד בקלות נוכל להטמיע נורות בתוך המראה גם במכוניות שיוצרו הרבה לפני המחשבה על עיצוב ושימוש בנורות LED
מקטי"ם וכלים נדרשים
במקרה זה, החלקים הנדרשים אינם ברשימת המקט"ים הרשמיים של מכוניתנו. מדובר בפריטים אוניברסליים / אפטר מרקט שניתן לרכוש באתרים השונים כגון ebay , עלי אקספרס וכדומה.


- מעגל האיתות באמצעות נורות LED , ניתן לחפש תחת הכותרת הבאה: LED 12V Arrow Panels for Car Side Mirror Turn Signal Indicator Lights. (שימו לב כי על פי החוק מותר לבן או צהוב)
- כבל דו גידי בעובי 0.75 מ"מ לפחות באורך של כ-2 מטר.
- שרינק מבודד לכבל חשמלי
כלים נדרשים:
- אקדח חום
- כלים לפירוק פלסטיקה במכונית
- סכין יפנית
- איזולירבנד דק
- אקדח דבק חם
- מברג שטוח גדול
- מברגת אימפקט בעלת ביט צלב עבה (בעבור יונדאי גטס דור ראשון)
- מפתח T10 (בעבור יונדאי גטס דור שני)
- מסיר בידוד מחוטי חשמל
- מלחם.
מתחילים
את תחילת התהליך נבצע באמצעות שליפת המראה מגוף המראת צד במכוניתנו, במכונית בה בוצע המדריך (hyundai getz) המראות מתחברות באמצעות רביעיית קליפסים ליחידה האוחזת בה בגוף המראה, באמצעות מברג שטוח גדול, נכניס את קצהו בין המראה לגוף ובעדינות נלחץ עד לשליפת המראה מהקליפסים.
לאחר שהסרנו את המראות מגוף מראות הצד, נחמם באמצעות אקדח חום את הקצוות פלסטיק של המסגרת האוחזת את זכוכית המראה. לאחר חימום קל, נרגיש בגמישות יתרה של המסגרת ובאמצעות כלי לפירוק פלסטיקה בעל קצה דק וחד נוציא את זכוכית המראה מתוך המסגרת.
כעת יש בידינו שני חלקים, חלק ראשון הינו זכוכית המראה וחלק שני הינו גוף הפלסטיק העוטף את הזכוכית. בשלב זה נכין את הזכוכית לתהליך באמצעות הסרת דבק הדו צדדי הקיים בחלקה האחורי. אם לא נסיר אותו – נרגיש קושי להכניס את המאותת בין הזכוכית לגוף הפלסטיק ואף יהיו אזורים שלא נראה את המאותת בעת הדלקתו.

כעת נעבור לחלק השני , הפלסטיק שעוטף את המראה בחלקה האחורי, אליו נצמיד את המעגל האלקטרוני בקצה הקיצוני של המסגרת.

את ההצמדה נבצע באמצעות אקדח דבק חם ופתילי דבק שחורים תואמים (מומלץ) באמצעות הדבק נצמיד לכל אורך המעגל ונמלא רווחים באמצעות הדבק פנימה. את החיווט של המעגל נכניס דרך פתח לחלקה האחורי של מסגרת הפלסטיק כפי שמופיע בתמונה מטה.



לאחר שהעברנו את החיווט לצידו השני, נאטום את הפתח אף הוא באמצעות דבק חם בנדיבות.
כעת , נלחים חיווט המשך לחיווט הקיים, זאת באמצעות כ-מטר כבל דו גידי בעובי לפחות 0.75 מ"מ, כבל זה יועבר כדרך תעלה בגוף המראה לפנים מסגרת דלת המכונית ומשם יתחבר לצמת האינדיקטור הקיים.
לאחר ההלחמה, נסגור עם שרינק מתכווץ את ההלחמות לשם הגנה ומניעת קורוזיה. במקרה שלי אף הוספתי והדבקתי מעל שרינק כמות מכובדת של דבק חם לאטימה מירבית.

כעת , נחזיר את הזכוכית בזהירות לתוך מסגרת הפלסטיק, מומלץ לחמם מעט את המסגרת באמצעות אקדח חום למען הכנסה חלקה ומהירה.
בשלב זה, במידה ויש ברשותכם מצבר קטן 12V או סוללה, תוכלו לבדוק את תקינותו של המעגל האלקטרוני בטרם התקנתם במראות הצד במכוניתכם.


כעת , לאחר שראינו שהמעגל עובד תקין, נחדיר את המשך החיווט כדרך התעלה הנמצאת בתוך גוף המראה. בתעלה זו עוברים 3 צינורות המכילים את כבלי המשיכה לידית כיוון המראה. התעלה מתוך גוף המראה היישר לחלק התחתון תחת ידית הכיוון, יש צורך להזיז מעט את הגומי האוטם לשם זיהוי פתח התעלה השני.

לשם החדרה קלה של החיווט, מומלץ להשתמש באזיקון פלסטיק דק, לחבר לקצהו את קצה החיווט ולמשוך מהצד השני של התעלה.


גם בשלב זה מומלץ לבדוק לאחר העברת חיווט המשך, כי המעגל תקין ועובד.

לאחר שסיימנו את העבודה על שתי המראות , כעת נתקין אותן מחדש במכונית.
לשם התקנתם, נסיר את המשולש פלסטיק הנמצא בצמוד לידית הכיוון במכוניתכם. באם מדובר בדור ראשון, יש צורך לפתוח באמצעות מברגת אימפקט את הברגים יחד עם ביט צלב עבה. במידה ומדובר בדור שני, הברגים יהיו בעל ראש משושה במידה 10 מ"מ אותו נוכל לפתוח באמצעות מפתח T10 מ"מ.

לאחר שפירקנו את המראות , נעביר את החוט מחלקו התחתון של גוף המראה , תחת ידית הכיוון לתוך מסגרת דלת המכונית. את החיווט נעביר בתוכה, עד לגובה הקונקטור בין הדלת למסגרת שלדת המכונית.


לאחר שהעברנו את החיווט מטה, נשלוף ממקומו את הקונקטור דלת באמצעות הסרת הגומייה שעליו , ונעביר את החיווט כדרכו החוצה. לאחר מכן נסגור את הגומייה למקומה.

כעת, החיווט יוצא מתוך הדלת וכל שעלינו להעביר אותו לעבר צמת החוטים המובילה למאותת בכנף הקדמית של המכונית שלנו. בין הכנף לשלדת הרכב ישנו בדרך כלל גוף פלסטיק גמיש האוטם באופן מסויים את המעבר, כדרכו, תוכלו באמצעות אזיקון פלסטיק קשיח לדחוף את החיווט היישר אל פתח המאותת בכנף.
לשם כך, באמצעות מברג שטוח נשלוף את המאותת כנף ממקומו, באמצעות מסיר בידוד נוריד באופן חלקי את הבידוד בשני החוטים המגיעים אליו, אז נלחים את החוטים המגיעים מהמראה אליהם.
שימו לב: בניגוד לחיווט הקיים מול נורות להט, בעת שמדובר ב LED ישנה חשיבות לפלוס ומינוס. על כן יש לחבר בהתאם, בטרם הלחמתם את החוטים בדקו כי אכן האינדיקטור במראה עובד בהפעלת מאותת בכיוונו.



כעת לאחר שסיימנו להלחים את החיווט מהמראה לצמת מאותת הכנף, נעטוף באמצעות שרינק מתכווץ את ההלחמות ולסיום מעל נבצע עיטוף עם איזולירבנד מתוח היטב.
סיימנו!
סרטוני וידאו להדגמה:
שימו לב
המידע המופיע באתר הינו כחומר עזר לתיקון / ביצוע הטיפול בעצמך, הפעולות המופיעות במדריך זה ניתנות לביצוע בתנאים ביתיים אך מיועד לבעלי ידע חוש וידיים המתאימות לפעולה זו. אם אינכם בטוחים בביצוע , יש להיוועץ עם מומחה / מכונאי רכב לסיוע. האחריות לאופן וביצוע התיקון הינו על מבצעיו בלבד, אין האתר או כותב תוכן זה אחראי לכל נזק או תקלה שתיגרם בצורה ישירה או עקיפה כתוצאה מביצוע של פעולה זו.